Hvalpens/hundens udvikling

 

Jeg vil her komme med nogle synspunkter om hundens Psykiske og fysiske udvikling. 

Lad os starte helt fra begyndelsen, ja, så er psyken noget opdrætterne bør tænke på inden de får deres tæver parret. For en del vil allerede ligge i den genetiske arvemasse. (allerede her kan det altså gå galt). Miljøet spiller også en stor rolle. Det gælder under hele hundens opvækst og udvikling. Helt fra den dag den bliver født, ja, – måske endda før, og til den er helt færdigudviklet fysisk og psykisk.

Man skal hele tiden gøre sig klart, at arv og miljø har et samspil. Det gælder både for det gode og det dårlige. – De allerfleste hunde er fysisk færdig-udviklet, noget før de er psykisk udviklet.

Alle hunderacer, uanset om det er små hunde eller store hunde som vores Sankt Bernhards hunde, skal igennem de samme udviklingsstadier. Fra fosterstadie til nyfødt hvalp, ung hund, voksen hund og gammel hund. Jeg tror at miljøpåvirkningen allerede begynder i det øjeblik undfangelsen sker, og dermed tror jeg at fostrene bliver påvirket af miljøet gennem deres moder. Det vil sige miljøpåvirkningen er begyndt længe inden hvalpene er født. Alle hvalpe udvikler sig ikke ens og ikke med samme hastighed. 
 
 Som opdrætter og hundeejer er det vigtigt, at man har indsigt i kundens udviklings- stadier. ”Det gælder både fysisk og psykisk”. Har man denne indsigt, kan man hjælpe hvalpen til at få den bedst mulige start i tilværelsen, man får også meget mere fornøjelse af hunden i de forskellige stadier af hundens liv. Ved man, hvad man skal fokusere på og gør det i et tempo der passer hundens udviklingstrin uden at stresse den unødigt, vil det være til gavn og glæde for opdrætteren, hvalpekøberen/hunde ejeren og ikke mindst hunden.

 En hvalps første leve uger er meget vigtige, for dens senere udvikling og liv.

 
 

Avls- og sundhedsudvalget nov. 2009.
Kaj Klysner, Knud Olsen

Hvalpens alder 0 til 2 uger   Hvalpens alder 3 til 5 uger  Hvalpens alder 5 til 7 uger 
Hvalpens alder 7 til 12 uger  Hvalpens alder 3 til 4 mdr.  Hvalpens alder 4 til 7 mdr. 
Hundens alder 7 til 10 mdr.  Hundens alder 10 til 17 mdr.  Hundens alder 17 til 24 mdr. 
Hundens alder 6 til 8 aar +  Printvenlig version